Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη για το Νικηφόρο Βρεττάκο


Ένα σημαντικό βιβλίο για την πειραϊκή βιβλιογραφία και την ελληνική ποίηση κυκλοφόρησε από το “Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ” με συγγραφέα το Γιώργο Ανωμερίτη και θέμα τη ζωή του Νικηφόρου Βρεττάκου στον Πειραιά, του οποίου τα 100 χρόνια από τη γέννησή του γιορτάσαμε πέρυσι (2012: Έτος Βρεττάκου).
Ο μεγάλος μας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος έζησε για 17 συνεχή χρόνια στον Πειραιά (1946 – 1962), μαζί με τη γυναίκα του Καλλιόπη Βρεττάκου – Αποστολίδου, η οποία υπήρξε υπάλληλος του ΟΛΠ. Δεκαεπτά χρόνια με έντονη συμμετοχή στα κοινά και πλούσιο ποιητικό έργο, καθ’ όλη την περίοδο της πειραϊκής του ζωής.
read more “Βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη για το Νικηφόρο Βρεττάκο”

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η Ειρήνη Παρίση απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ


...μια από τις πιο εκρηκτικές και ταλαντούχες νέες παρουσίες στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού,
απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ,
αποκλειστικά στο pireasnews.gr

(Επιμέλεια: Σταύρος Λιλόγλου)


Η Ειρήνη Παρίση μεγάλωσε στην Πάτρα.
Αυτό το διάστημα εμφανίζεται στο «ROMEO PLUS» της Πάτρας.
read more “Η Ειρήνη Παρίση απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ”

Σμύρνη 1922: Η άγνωστη επιχείρηση διάσωσης Ελλήνων - Οι εγγονοί δυο πρωταγωνιστών μιλούν


Μια άγνωστη στους περισσότερους ιστορία από τη τραγωδία της σφαγής στη Σμύρνη το 1922, φέρνουν στο φως οι εγγονοί δύο πρωταγωνιστών που εκείνες τις ημέρες της καταστροφής και του αίματος ανέλαβαν να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί : ανθρώπινες ζωές. Μια επιχείρηση εκκένωσης από τη κόλαση. Ο ένας πρωταγωνιστής ήταν ο πλοίαρχος τότε Ι.Ε Θεοφανίδης. Και ο δεύτερος ο πάστορας Αsa Jennings... αnό το αμερικανικό ΥMCA. Πως ακριβώς οι δυο τους "έστησαν" την επιχείρηση εκκένωσης - διάσωσης την εξηγεί ο εγγονός του Θεοφανίδη, ο ναύαρχος Ι. Θεοφανίδης που αυτές τις ημέρες φιλοξενεί στην Αθήνα τον εγγονό του πάστορα Jennings Ρόμπερτ,ο οποίος δεν σταμάτησε να ερευνά για πολλά χρόνια εκείνη την απίστευτη άγνωστη ιστορία.
Ο ναύαρχος Θεοφανίδης υποστηρίζει ότι η επικρατούσα άποψη όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι "ο Ελληνικός Στόλος απεχώρησε χωρίς να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στον Ελληνικό, Αρμενικό και Εβραϊκό πληθυσμό στην Σμύρνη και στα περίχωρα της. Και εδώ αρχίζει το ψέμα",λέει αρχίζοντας την αφήγησή του:
read more “Σμύρνη 1922: Η άγνωστη επιχείρηση διάσωσης Ελλήνων - Οι εγγονοί δυο πρωταγωνιστών μιλούν”