Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΛΑΛΟΣ: "ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΊΩΝ"


"Η 19η Μαίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού και τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Είναι ημέρα απόδοσης τιμής σε εκείνους που χάθηκαν, στον ξεριζωμό του Ποντιακού λαού από τις πατρογονικές του εστίες και την μετατροπή του σε λαό προσφύγων και διασποράς. Κυρίως όμως είναι ημέρα στοχασμού και υπενθύμισης ευθύνης για την αποκατάσταση της αλήθειας και της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας διεθνώς.
Ο Ελληνισμός του Πόντου αποτέλεσε αστείρευτη πηγή δημιουργίας πνεύματος και πολισμού, η ιστορία του περνά διαχρονικά όλη την πορεία του Ελληνικού γένους και αποτελεί κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης και ταυτότητας.
Παρήλθαν ήδη 16 χρόνια από τότε που η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με καθυστέρηση εβδομήντα χρόνων, αποφάσισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Δεν αρκεί να τιμούμε τη μνήμη της γενοκτονίας και να εφησυχάζουμε τη συνείδησή μας με ευχολόγια και προθέσεις κάθε επέτειο. Χρειάζεται συγκεκριμένη και συντονισμένη δράση από όλες τις δυνάμεις μας.
Η ανάδειξη της γενοκτονίας των Ποντίων και των υπολοίπων Μικρασιατών και Αρμενίων είναι υψίστης σημασίας κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό θέμα για την Ελλάδα και τη Διεθνή κοινότητα. Ας μην επιτρέψουμε η γενοκτονία αυτή να παραμείνει μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας η οποία στερεί από τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν την ηθική δικαίωση της μεγάλης τους θυσίας.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια Ελληνική οικογένεια. Ότι επηρεάζει μέρος της επηρεάζει και αφορά το σύνολο. Αν στις συνειδήσεις μας αρχίζουν να ξεθωριάζουν κομμάτια της ιστορίας μας θα γίνουμε πιο ευάλωτοι ως έθνος".
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΛΑΛΟΣ