Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Η αγαπημένη μας Σαλαμίνα. VIDEO

Δια την μεταφορά  Σταύρος Λιλόγλου
Η Σαλαμίνα από το δορυφόροΗ Σαλαμίνα, γνωστή από την αρχαιότητα και ως Κούλουρη, ονομασία που προέρχεται από το ακρωτήριο Κόλουρις άκρα, (σήμερα Πούντα), στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι του 4ου αιώνα π.Χ., είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Βρίσκεται ΒΔ. του Σαρωνικού Κόλπου και έναντι του Κόλπου της Ελευσίνας (νοτιοδυτικά του νομού Αττικής). Πρωτεύουσά της είναι η ομώνυμη πόλη. Η έκτασή της είναι 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Επίσης είναι η πατρίδα του μουσικού του δημοτικού τραγουδιού Γιώργου Παπασιδέρη, του ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση, που σπούδασε στη περίφημη Σχολή του Μονάχου , του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Μπόγρη της τραγουδίστριας Βούλας Πάλλα και πολλών άλλων διασημοτήτων.

Η Σαλαμίνα έγινε διεθνώς γνωστή από την ομώνυμη Ναυμαχία που συνέβη το 480 π.Χ., που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες σταματώντας την Περσική Αυτοκρατορία να εισχωρήσει στην Ευρώπη. Στην Σαλαμίνα ο μεγάλος νεοέλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός έμεινε σε ένα σπιτάκι από το 1933 έως το 1950, απέναντι από το Μοναστήρι της Φανερωμένης. Ο θρυλικός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνας, προστάτης του ήταν ο Άγιος Δημήτρης γι' αυτό και τελευταία του επιθυμία ήταν να θαφτεί στο νησί. Στις ΒΑ. ακτές της νήσου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Τι αξίζει να δω στη Σαλαμίνα; 

(1) Οι δύο Ανεμόμυλοι στο λόφο του Αγίου Νικολάου, κτίσματα του 18ου αιώνα. Όσο ακόμη αντέχουν. Δυστυχώς βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη. 


(2) Η Ιερά Μονή Φανερωμένης (εορτάζει στις 23 Αυγούστου) ανεγέρθηκε τον 17ο αιώνα (1670) από τον Όσιο Λαυρέντιο (κατά κόσμο Λάμπρο Κανέλλο) ο οποίος βρήκε την εικόνα της «Νεοφανείσης Παναγίας». Βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού.

(3) Το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στην παραλία της Μονής Φανερωμένης.
Σ΄αυτό έζησε για πολλά χρόνια και δημιούργησε το σημαντικότερο έργο του. Δίπλα στο σπίτι υπάρχει η προτομή του.

(4) Το ανοιχτό Ευριπίδειο Θέατρο και

ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας, στο λόφο Πατρίς.

(5) Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Μήνα και Αγίου Δημητρίου με έργα του μεγάλου Σαλαμίνιου και νεοέλληνα ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση (1848- 1913) και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938). Οι ναοί βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

(6) Ο Τάφος του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, όπου σώζονται τα οστά του στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στο κέντρο της πόλης. Ο τάφος ανακατασκευάστηκε το1996. Στον περίβολο του ναού υπάρχει υπάρχει η προτομή του ήρωα.

(7) Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που στεγάζονται στο κτίριο του Νέου Δημαρχείου.

(9) Η Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών (17ου αιώνα) και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη (10ου αιώνα) που βρίσκονται στο πευκόφυτο δάσος προς την περιοχή Κανάκια.

Το σπήλαιο του Ευριπίδη στην περιοχή Περιστέρια, το οποίο ανεσκάφη από τον αρχαιολόγο καθηγητή κ.Γιάννο Λώλο (1994-1997).

(11) Ο πέτρινος φάρος που βρίσκεται στα νότια του νησιού στο ακρωτήρι Λυκόπουλο (μεταξύ των περιοχών Περιστέρια και Κολώνες).

(12) Το Ναΰδριο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα του 11ου αιώνα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία του Αιαντείου (Μούλκι).

(13) Η Ιερά Μονή Υπαπαντής η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φλεβαριώτισσα - Μενεμένη.






ΠΗΓΗ: http://stoncosmo.blogspot.com