Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Γλαύκας εις Αθήνας - (Το περιστατικό του Όθωνα στον Πειραιά)



Το τελωνείο ("Δογάνα") στο λιμάνι του Πειραιά το 1837 τρία δηλαδή χρόνια μετά την άφιξη του Βασιλιά Όθωνα στο ίδιο σημείο.
Υδατογραφία του βαυαρού λοχαγού Ludwig Köllnberger,

αξιωματικού του Εθελοντικού Βαυαρικού Σώματος που αποτελούσε την συνοδεία του Όθωνα 



Βρισκόμαστε στις 28 Αυγούστου 1834 όταν ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Όθωνας  αφήνει το Ναύπλιο και κάνει την επίσημη είσοδό του στη νέα πρωτεύουσα του κράτους την Αθήνα.
Το ίδιο πλοίο το οποίο είχε φέρει για πρώτη φορά τον Όθωνα στο Ναύπλιο στο τότε μικρό ελληνικό βασίλειο, η αγγλική φρεγάτα ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ, χρησιμοποιείται και πάλι προκειμένου να φέρει τον Βασιλιά στον Πειραιά. Επρόκειτο για ένα 46 κανονιών σκαρί κατασκευασμένο στην Βομβάη που μπήκε στην υπηρεσία του Αγγλικού Ναυτικού το 1822. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1843 και μετά χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Άγγλους για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου.


Το ακρόπλωρο της Φρεγάτας ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ που έφερε τον  Βασιλιά Όθωνα στον Πειραιά

Με την άφιξή του στο Λιμάνι, γίνεται δεκτός  από αντιπροσωπεία η οποία του προσφέρει μιαζωντανή κουκουβάγια (σύμβολο της αρχαίας πόλης των Αθηνών) και ένα κλαδί ελιάς. Από τον Πειραιά ο Όθωνας με την συνοδεία του σχηματίζει πομπή, ανεβαίνει την οδό Πειραιώς και φτάνει στον αρχαίο Ναό του Ηφαίστου, που τότε είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα ακολουθούσε μια σύντομη δοξολογία για την άφιξή του.



Εκεί το πλήθος που είχε σχηματιστεί βλέποντας τον Όθωνα με την συνοδεία του να κρατάνε μια ζωντανή κουκουβάγια που του είχαν προσφέρει στον Πειραιά, το θεώρησε αστείο μη γνωρίζοντας ότι και εκείνου του την έδωσαν λίγο πριν, αλλά πιστεύοντας ότι τους την πήγαινε ως δώρο για να τους δείξει το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της πόλης των Αθηνών. 


Το θεώρησαν λοιπόν προσβλητικό ένας ξένος να "κόμιζει Γλαύκας εις Αθήνας" την πόλη που σύμβολό της ήταν η κουκουβάγια και άρχισαν να χρησιμοποιούν ευρέως αυτήν την φράση που ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μεν (όρνιθες Αριστοφάνη) αλλά που ήταν σε αχρηστία στην καθομιλουμένη μέχρι το περιστατικό με τον Όθωνα.


Και μέχρι σήμερα η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν κάποιος πάει να πει πράγματα πασίγνωστα σαν να ήταν άγνωστα.   

Από τον Πειραιά λοιπόν του 1834 και με την κουκουβάγια του Όθωνα ανά χείρας έγινε γνωστή η φράση "κομίζειν Γλαύκας εις Αθήνας" που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.  


Ο Θυρεός του Βασιλιά Όθωνα

πηγη
Από το http://www.pireasnews.gr