Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Σκοπά: Η ακροπόλη της Αρχαίας Τευθρώνης στον Κότρωνα Λακωνίας


Από τον Σταύρο Λιλόγλου 


 Η αόρατη πλέον αρχαία Τευθρώνη μας περιμένει στον Κότρωνα της ανατολικής Μάνης, με τους γραφικούς ορμίσκους, που στολίζουν τα καλοκαιρινά όνειρα των εκάστοτε επισκεπτών του. 

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια και φυσικά αυτό που χρησιμοποίησε ο Παυσανίας για να φτάσει στο ακρωτήριο Ταίναρο με πλοίο. 
Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το οφείλει στη μορφολογία του εδάφους του ενώ κατά τον Παυσανία οικιστής του υπήρξε ο Αθηναίος Τεύθραντας. 
Μυτεροί βράχοι και πέτρες συνθέτουν ένα τοπίο ξερό και άνυδρο με πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. 
Μια εικόνα δηλαδή χαρακτηριστική της Μάνης... 
Στα ανατολικά από το σημερινό λιμάνι του Κότρωνα αντικρίζει κανείς τη μικρή χερσονησίδα  Σκοπά και περπατώντας εύκολα φτάνει στη μικρή λωρίδα γης με τα σκουρόχρωμα μεγάλα βότσαλα, το ονειρεμένο πέτρινο σπίτι και τη διπλή ειδυλλιακή παραλία που ενώνει το «νησί» με την ξηρά. 


Βέβαια, όποτε υπάρχει κακοκαιρία η μικρή λωρίδα γης που ενώνει τη Σκοπά με τον υπόλοιπο Κότρωνα, δίνει τη θέση της στη θάλασσα ...μετατρέποντας τη σε κανονικό νησί!


Η χερσονησίδα  Σκοπά είναι βέβαιο πως κατοικείτο πριν από το 2000 π.Χ. ενώ τόσο στη σημερινή μικρή πολιτεία του Κότρωνα όσο και σε αυτή θα δείτε πολλά από τα κομμάτια της αρχαίας πόλης, είτε διάσπαρτα είτε ενσωματωμένα στα σπίτια και τις εκκλησιές.... 

Η Τευθρώνη είχε επεκταθεί από τη σημερινή Ζούδα μέχρι τη Γονέα και είχε δύο ακροπόλεις, μια στη χερσονησίδα Σκοπά και μια στο κάστρο των Λουκάδικων.
Στην αρχαία πόλη  της Τευθρώνης υπήρξε η Νάϊα πηγή και οι κάτοικοι τιμούσαν περισσότερο την Ισσωρία Άρτεμη (προδωρική θεότητα) που η λατρεία της μεταδόθηκε από το Κότρωνα στην Σπάρτη.
Αφού διαβούμε τη στενή λωρίδα γης που ενώνει την χερσονησίδα με τον υπόλοιπο Κότρωνα αντικρίζουμε τον μικρο ναό του Αγίου Νικόλαου, ο οποίος χτίστηκε πάνω στον αρχαίο ναό της ...Ισσωρίας Άρτεμης. 
Την πληροφορία αυτή την παρέχουν και οι χάρτες του google Earth...



Στον περίγυρο του χριστιανικού ναού του Αγίου Νικόλαου βρίσκονται διάσπαρτα τα μαρμάρινα απομεινάρια του αρχαίου ναού της Ισσωρίας Αρτέμης...


Αφού προσπεράσουμε τον ναό του Αγίου Νικολάου  συναντάμε την  μαγευτική  παραλία της "Συκιάς"  που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονησίδας της Σκοπά και έχει πάρει τον όνομα της από τις παρακείμενες συκιές που βρίσκονται σε αυτό το σημείο.



Στην νότια πλευρά της χερσονησίδας υπάρχει μια στήλη  της ...γεωγραφικής  υπηρεσίας του Στρατού για την χρησιμότητα της οποίας δεν έχουμε πληροφορίες...


Στο σημείο αυτό κατανοεί κάποιος ότι η χερσονησίδα της Σκοπά, αποτελεί φυσικό παρατηρητήριο και για το λόγο αυτό επιλέχθηκε ως ακροπόλη της αρχαίας Τευθρώνης...



Τέλος στην δυτική πλευρά της χερσονησίδας που έχει απόκρημνες πλαγιές..υπάρχουν τα απομεινάρια των οχυρώσεων της ακρόπολης.



Η ονομαστή πόλη του Κοινού των Ελευθερολακώνων βυθίστηκε στο νερό με το μεγάλο σεισμό του 3ου αιώνα μ.Χ. Ερείπια και ευρήματα της Τευθρώνης έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες, στην περιοχή της νησίδας Σκοπά. Σύμφωνα με τα ευρήματα η περιοχή παρουσιάζει Πρωτοελλαδική – Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή κατοίκηση, όπως μαρτυρούν ο οψιανός, τα κεραμικά οι ζαφικοί πίθοι και οι προϊστορικοί λίθινοι πέλεκεις, ενώ παρουσιάζει ανάπτυξη και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Στη χερσονησίδα της Σκοπά  έχουν βρεθεί όστρακα, οψιανοί λίθοι και ταφές σε πιθάρια.Δυστυχώς μεγάλο τμήμα της βυθίστηκε στον σεισμό του 375 μ.Χ. και στους επόμενους αιώνες ( στους σύγχρονους κυρίως) ο βυθός λεηλατήθηκε. 
 Η αρχαία Τευθρώνη ζει ακόμη μέσα από τα δομικά της στοιχεία, ή πέθανε και στοιχειώνει το μέρος τούτο; 
 Καλύτερα να το αποφασίσετε μονάχοι σας...
http://www.pireasnews.gr/