Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου ’55 από το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών


Agra-55
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, τιμώντας την 59η τραγική επέτειο μνήμης των Σεπτεμβριανών του ΄55, παρουσιάζει το βραβευμένο με το λογοτεχνικό βραβείο «Νίκος Θέμελης» 2013 μυθιστόρημα του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη
με τον τίτλο ΄55
Εκδόσεις ΑΓΡΑ

την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 19:30,
στην Αίθουσα Τελετών του Συλλόγου, Δημοσθένους 117, Καλλιθέα.


Το βιβλίο θα προλογίσει ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας
του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης θα αφηγηθεί τα βιώματα που τον ώθησαν
στη συγγραφή του μυθιστορήματος.

Για τον συγγραφέα
Ο ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ γεννήθηκε στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.
Έγραψε τα βιβλία: «Τουρκικές παροιμίες», «Κανάλ ντ” Αμούρ», «Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου», «Φαχισέ Τσίκα», «Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες», «Κωνσταντινούπολη, «Λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη», «Ο Μάρκος στο χαρέμι», «Το χτικιό της Άνω Τούμπας», «Τρία ζεϊμπέκα και ένα ποίημα για το Γιώργο Κούδα» Οι Ασίκηδες – Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα», «Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας», «Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη», «Θεσσαλονίκη 2005 Ρεπορτάζ- Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει 20 στην καταπακτή», «Σμύρνη, μια πόλη στην λογοτεχνία», Όμορφη Νύχτα-Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη [1985-2005]«, «Ο γύρος του θανάτου», «Το αγγελόκρουσμα -Η τελευταία νύχτα του κυρ-Ᾱλεξάνδρου», κ.ά. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Ο γύρος του θανάτου».

Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.
Δισκογραφία: Από έβενο κι αχάτη, Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια, Το κελί.
Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Για το βιβλίο του με τον τίτλο «΄55», ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης αφηγείται:
«Ζώντας με τους Πολίτες βίωσα εμμέσως την τραυματική, αξεπέραστη εμπειρία του μαύρου Σεπτέμβρη του ’55. Ένιωθα προσωπικό καθήκον να γράψω κάτι γ’ αυτό το κορυφαίο γεγονός, -που είναι μια πληγή στην καρδιά του Γένους- και που θα μπορούσε ίσως να μείνει στη λογοτεχνία.»
(Απόσπασμα από την αφήγηση του Θωμά Κοροβίνη στην Κρυσταλία Πατούλη για τη βιωματική πορεία της συγγραφής -από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο- του μυθιστορήματος ’55, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα).