Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Εμφανής η απουσία ισχυρών ηγετών του κόσμου από τα εγκαίνια του μουσείου της Ακροπόλης

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 25/06/2009

Με εκατοντάδες άρθρων και αναλύσεων για την τελετή των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως που καταγράφονται στον διεθνή Τύπο εδώ και λίγα 24ωρα, ο πολιτισμένος κόσμος υποδέχθηκε το νέο κομψοτέχνημα που θα φιλοξενεί τα αριστουργήματα του Ελληνικού Πολιτισμού ως ιερό κειμήλιο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

Πολλά άρθρα αναφέρονται στην ανάγκη επίδειξης σεβασμού προς την παγκόσμια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και θέτουν ευθέως το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που έκλεψε ο Έλγιν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας από την Ελλάδα, με μομφές κατά της Μ. βρετανίας και της εμμονής της να παρακρατά τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Τα σχόλια, τα άρθρα, τα ρεπορτάζ και οι αναλύσεις είναι διθυραμβικά για το νέο αρχιταικτονικό αριστούργημα που θα φιλοξενεί τα ιστορικά εκθέματα χωρίς να λείπουν(έστω και λίγα) κάποια πικρόχολα σχόλια για την εσωτερική κατάσταση της χώρας με αναφορές σκοπιμότητας...

Ωστόσο, αυτό που οφείλουμε να επισημάνουμε, και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι την λαμπρή τελετή επισκιάσε η απουσία ηγετών που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου ούτε και να μείνει ασχολίαστο το δεδομένο ότι οι ισχυροί ηγέτες του κόσμου όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, που τόση υποστήριξη είχε από το Ελληνικό στοιχείο των ΗΠΑ, αν και προσκλήθηκε, δεν παραβρέθηκε σε αυτή την πανηγυρική εορτή του πολιτισμένου κόσμου.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τον φίλο Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, την Άγγέλα Μέρκελ που είναι παραδοσιακά εταίροι και συνένταιροι της Ελλάδας στην Ευρώπη οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν δεν 'εδωσαν το παρόν σε αυτή την παγκόσμια γιορτή των λαών και του πολιτισμού.

Το ίδιο βεβαίως ζήτημα δεν μπορεί να μην τεθεί και για άλλες μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού που επίσης δεν παρεβρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων.

Τις πταίει;

είναι ένα θέμα που ίσως κάποιοι στο υπουργείο πολιτισμού και στο υπουργείο των εξωτερικών θα έπρεπε να δουν καλύτερα και με μεγαλύτερη προσοχή στην προετοιμασία μιας τέτοιας κορυφαίας εκδήλωσης η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια καλή αιτία ακόμα μεγαλύτερης προβολής της χώρας και άρα μεγαλύτερης προσέλκυσης τουριστών.

Ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο όπου τα χτυπήματα στον τουρισμό μετά τα υποκινούμενα γεγονότα του Δεκεμβρίου(08) του Φεβρουαρίου(09) και τα πρόσφατα γεγονότα(Ιούνιος 09) στο κέντρο της Αθήνας με τα επεισόδια μεταξύ λαθρομεταναστών και κατοίκων της περιοχής του Αγ. Παντελήμονα με χαριστική βολή την εν ψυχρώ άγρια δολοφονία του άτυχου αστυνομικού έχουν αμαυρώσει διεθνώς την εικόνα της χώρας μας.