Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 14ο ΜΙΣΘΟ...γράφει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Λιλόγλου


Η επικαιρότητα τρέχει , όμως η πληροφόρηση των πολιτών κινείται στο γνωστό δόγμα της «σαλαμοποίησης». Μικρό μέρος της αλήθειας κάθε φορά προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή και … «έκρηξη».


Συντονισμένα τα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου. «Ψαλίδι στον 14ο μισθό». Σαν να …γράφηκαν από την ίδια πένα. Περισσότερο….τρόμαξαν παρά πληροφόρησαν. Ο τρόμος ως γνωστόν μέσω του εθισμού εξελίσσεται σε ….φυσιολογική αδιαφορία, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που κινούν να νήματα. Κομμάτι και αυτό του πάζλ .


Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει πραγματικά. Ο 14ος μισθός μπαίνει στην «κρησάρα» των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς αντιμετωπίζεται από τους Αμερικανούς (ΔΝΤ) και τους περισσότερους Ευρωπαίους ως μισθολογικό προνόμιο των Ελλήνων που δεν συνάδει με τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή.


Δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρόταση για την περικοπή του 14ου μισθού έχει γίνει από πέρσι με το αιτιολογικό ότι είναι μέτρο απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.


Η ανάμιξη του ΔΝΤ προκάλεσε εύλογες και έντονες αντιδράσεις. Είναι γνωστές οι συνταγές του . Άγρια νεοφιλελεύθερες και ανάλγητες ακολουθούν το δόγμα «κατάργηση του βασικού μισθού, περιορισμός των κοινωνικών παροχών».


Όμως για τον παρατηρητή στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα τόσο της χώρας μας , όσο και της Ε.Ε , η ανάμειξη του ΔΝΤ δεν προκαλεί εντύπωση. Το ΔΝΤ το ήθελαν ( και το θέλουν) οι «εκσυγχρονιστές» του ΠαΣοΚ. Αυτό μάλιστα το έχουν δηλώσει και από το βήμα της Βουλής εδώ και ενάμιση χρόνο.


Για όσους απαντούν ότι … «έχουμε ένα άλλο ΠαΣοΚ τώρα, το ΠαΣοΚ του Γιώργου», θα συνιστούσα να ρίξουν μια προσεκτική ματιά πόσα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη κατέχουν κρατικές και υπουργικές θέσεις (αρχομένης από την πρωταρχική και κυρίαρχη , αυτή του υπουργού Οικονομικών).


Το αποτέλεσμα θα τους εκπλήξει. Είναι πάνω από 35 οι στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη που ανέλαβαν κρατικές θέσεις μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Για όσους δε παρακολουθούν από κοντά και τα δρώμενα στο εσωτερικό της Ε.Ε η επίσημη ανάμιξη του ΔΝΤ δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη ή απορία. Εδώ και πολλά χρόνια (από τον Μάρτιο του 1994) το ΔΝΤ έχει στραφεί και προς την Ευρώπη, αφού πρώτα η …..«τεχνογνωσία» του δοκιμάστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής .


Όσον αφορά τώρα τον 14ο μισθό είναι γεγονός ότι θα ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των ετήσιων συνολικών αποδοχών των Ελλήνων μισθωτών και των υπολοίπων Ευρωπαίων. Και αυτό γιατί όπως τονίζουν οι ειδικοί της αγοράς παρά τους δυο επιπλέον μισθούς που παίρνουν, οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς από όλους τους συναδέλφους τους στην ευρωζώνη, εκτός από τους Πορτογάλους.


Στην Ελλάδα με υπολογισμένο και τον 14ο μισθό οι κατώτατες αποδοχές φθάνουν τα 803 ευρώ τον μήνα όταν στην Αγγλία είναι 1.148 ευρώ, στη Γαλλία 1.321 ευρώ, στην Ολλανδία 1.357 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1.620 ευρώ.
Το χαμηλό ύψος των μισθών είναι ο λόγος ύπαρξης του 14ου μισθού μόνο στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στη Γαλλία όπου επίσης οι εργαζόμενοι έπαιρναν επιπλέον μισθό αυτός καταργήθηκε αλλά οι συνολικές τους αποδοχές δεν μειώθηκαν καθώς ενσωματώθηκε στο βασικό.


Και κάτι τελευταίο και σημαντικό. Τα μέτρα λιτότητας που επεξεργάζονται για λογαριασμό μας οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ , μπορούν να μας τα επιβάλλουν ερήμην μας με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη της όταν αυτά μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης, όπως συνέβη με τη χώρα μας.
Αυτό που βλέπουμε λοιπόν σήμερα να εξελίσσεται στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της χώρας μας δεν είναι οπωσδήποτε …Σοσιαλισμός. Ούτε καν ωραιοποιημένο αντίγραφό του. Είναι ένας αποχαλινωμένος ακραίος νεοφιλελευθερισμός.