Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ο Χρήστος Σαλαλές, Υπ. Δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας, απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ...



Αποκλειστικά στο PIREASNEWS.GR

(Επιμέλεια : Σταύρος Λιλόγλου)


Ο Χρήστος Σαλαλές γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια στον Πειραιά. Μεγάλωσε στο Κερατσίνι και τελείωσε τα μαθητικά του χρόνια στο Γυμνάσιο Δραπετσώνας. Οι γονείς του, η μητέρα του Ειρήνη και ο πατέρας του Γιάννης Μικρασιατικής καταγωγής ήρθαν στο Κερατσίνι από τη Χίο για να βρουν καλύτερη τύχη. Η σύντροφος της Ζωής του Μαρίνα Συκάκη του έχει χαρίσει μια κόρη την Ειρήνη, τελειόφοιτη της Νομικής.


Είναι δικηγόρος, με σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρατηγικό Σχεδιασμό και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάζονταν στο  εργοστάσιο των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα.



Από μαθητής  στα κοινά, στα 17 του εκλέχτηκε Πρόεδρος του Γυμνασίου. Στα 21 του στο όριο της εκλογιμότητας ηλικιακά οι συμπολίτες του τον εκλέγουν πρώτο σε ψήφους Δημοτικό Σύμβουλο Κερατσινίου, ανανεώνοντας την εντολή τους μέχρι το 1994. Στα 13 αυτά χρόνια δούλεψε για καλύτερη ποιότητα ζωής στο Κερατσίνι μέσα από την ανάπτυξη του Πολιτισμού και ιδιαίτερα του Αθλητισμού.



Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου και αργότερα διευθυντής του Γραφείου του τότε Υπουργού Προεδρίας Αναστάση Πεπονή.

Η εμπειρία που απέκτησε ήταν ο λόγος του ορισμού του ως Νομάρχη Σερρών.


Στη συνέχεια εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Πειραιά και Αναπληρωτής Νομάρχη. Αργότερα ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ. Παρέλαβε έναν ελλειμματικό Οργανισμό και τον παρέδωσε κερδοφόρο με πλούσιο κοινωνικό έργο ιδίως στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Ο Χρήστος Σαλαλές σημειώνει με έμφαση ότι δεν φανταζόταν ποτέ τότε ότι θα έλθει μια στιγμή που ένας Οργανισμός που προσέφερε στην Πατρίδα πλούτο θα ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής όπως ξεπουλήθηκε σήμερα.

Φανατικός Ολυμπιακός έκανε το πάθος του εργασία ως Σύμβουλος της Διοίκησης της εταιρείας ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ του Ολυμπιακού . Το 2006, 15.776 πολίτες του Κερατσινιώτικου λαού τον εμπιστεύτηκαν ως επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μαχόμενος δικηγόρος.



Με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ο κ. Σαλαλές , διεκδικεί την Δημαρχία στον ενοποιημένο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και καλεί τους πολίτες να συμπορευτούν στο πλευρό του στη μεγάλη εκλογική μάχη της 18ης Μαΐου, ώστε η  ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ και το ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ να οικοδομήσουν την πραγματική τους ταυτότητα και να διεκδικήσουν δυναμικά μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες τις χαμένες ευκαιρίες που οδήγησαν την πόλη τα τελευταία χρόνια στο μαρασμό και στην αφάνεια.

"Είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα από το τέλμα», τόνιζει ο Χρήστος Σαλαλές και προσθέτει: "Ιδεολογία μας είναι η αγάπη για την πόλη. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Όσοι τη διοίκησαν και ουσιαστικά την κατέστρεψαν τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι αυτοί που διαχειρίσθηκαν το δημοτικό χρήμα, είναι αυτοί που απέδειξαν ότι είναι ανίκανοι να οργανώσουν και διοικήσουν την πόλη από τα θέματα της καθημερινότητας έως την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων".


Αναφερόμενος στο νέο ύφος που θα εγκαθιδρύσει στο δήμο επισημαίνει: "Η πόρτα του δημάρχου θα είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες, όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Δεν φτάνει, όμως, ο δήμαρχος να είναι καλό παιδί. Πρέπει να ξέρει, να θέλει και να μπορεί να παράγει έργο, να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Πρέπει να ξέρει να εκπροσωπήσει την πόλη στα μικρά και μεγάλα κέντρα εξουσίας με στόχο να αντλήσει η πόλη αυτά που αξίζει και δικαιούται".



Η δέσμη των βασικών δεσμεύσεων που  έχει εξαγγείλει  ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας και επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης», Χρήστος Σαλαλές, περιλαμβάνει:

• Αντιμετώπιση της ανεργίας με το δήμο να βγαίνει μπροστά και να βρίσκει δουλειά σε ανέργους της πόλης μας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

• Δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. «Κανείς μόνος του στην κρίση, φαγητό, γιατρός, φάρμακα, ρεύμα, για όλους τους δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαλές.
• Νοικοκύρεμα της πόλης: Καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός, συγκοινωνίες σε κάθε γειτονιά.
• Ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας και σοβαρών υποδομών: Ναυτιλιακό Κέντρο, Νοσοκομείο Παίδων, Επιχειρηματικό Πάρκο, Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο, Μαρίνα για σκάφη, Πνεύμονα Πρασίνου, Αθλητισμού και Πολιτισμού.




Η απόλυτη ευτυχία για εσένα είναι;  

 Η Δημιουργία

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί; 

Ο στόχος της δημιουργίας

Η τελευταία φορά που ξέσπασες στα γέλια; 

Όταν ο ανήθικος μου  μιλούσε για ηθική

Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι; 

Η επιμονή

Το βασικό ελάττωμα σου; 

Το άγχος της δημιουργίας 

Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια; 

Στα λάθη από αδυναμία ή άγνοια

Η τελευταία φορά που έκλαψες; 

Το κλάμα είναι ξέσπασμα. Εγώ δυστυχώς κρατώ την λύπη μέσα μου.

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;

Τον Αλκιβιάδη

Ποιοι είναι οι ήρωες σου σήμερα; 

Ο άνεργος που αγωνίζεται να βρει δουλειά.

Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε; 

ο Μονομάχος

Το αγαπημένο σου ταξίδι; 

Στην Αστυπάλαια

Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς; 

Πλάτωνας, Αριστοτέλης

Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα; 

Την ευθύτητα

…Και σε μια γυναίκα; 

 Την αφοσίωση

Ο αγαπημένος σου σύνθετης; 

Χατζηδάκης

Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους; 

Πάμε γι’ άλλες Πολιτείες 

Το βιβλίο που σε σημάδεψε; 

Το Δόγμα του Σοκ

Ο αγαπημένος σου ζωγράφος; 

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος

Το αγαπημένο σου χρώμα; 

Το μπλε του ουρανού και της Πατρίδας

Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου; 

Την κόρη μου

Το αγαπημένο σου ποτό; 

Κόκκινο Αγιωργίτικο

Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο; 

Όταν προδίδεται η εμπιστοσύνη μου σε κάποιους ανθρώπους

Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα; 

Την συκοφαντία

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία; 

Να βλέπω την αγαπημένη μου ομάδα τον Ολυμπιακό

Ο μεγαλύτερος φόβος σου; 

Η αναπηρία

Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα; 

Για να μην πληγώσω

Ποιο είναι το μότο σου; 

Οι μεγάλοι άνδρες μιλούν για ιδέες, οι μέτριοι για γεγονότα και οι μικροί για τους άλλους.

Πως θα επιθυμούσες να πεθάνεις; 

Ανάμεσα στους ανθρώπους που αγαπώ

Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει; 

Ότι δεν είμαι άδικος

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό; 

Επαναστατική