Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

"Η μάστιγα της Ασίας" : Ένα βιβλίο γροθιά, για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας


Το 1926 ο Τζόρτζ Χόρτον εξέδωσε στην Αμερική το περίφημο βιβλίο του «Η μάστιγα της Ασίας». Το θέμα του βιβλίου είναι η συστηματική εξόντωση των χριστιανικών λαών της Ανατολής σ’ όλη την επικράτεια της παλιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας, από το 1914 μέχρι το 1922. Ο Χόρτον ιστορεί τη γενοκτονία των Αρμενίων και τους διωγμούς των Ελλήνων της Ανατολής, εστιάζει όμως την αφήγησή του στη Μικρασιατική Καταστροφή και στα δραματικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922...
Το βιβλίο προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στις ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς κύκλους ως «ανάρμοστο και απρεπές» και τα αντίτυπα εξαφανίστηκαν γρήγορα από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ειπώθηκε τότε ότι το αγόραζε μαζικά το State Department για να το αποσύρει από την κυκλοφορία.
Ο βρετανικός οίκος που αγόρασε τα δικαιώματα για την Ευρώπη δέχτηκε μεγάλες πολιτικές πιέσεις και δεν το εξέδωσε ποτέ. 

Ο λόγος ήταν προφανής: Ένα αγγλικό βιβλίο που αποκάλυπτε το αποτρόπαιο πρόσωπο της τουρκικής πολιτικής μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αγγλικά συμφέροντα στις πετρελαϊκές περιοχές της Μοσούλης.
Στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησε για να μη διαταραχθούν οι προσπάθειες της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Η κυρία Νάνσυ Χόρτον μας έλεγε το 2009 που επισκέφτηκε την Καβάλα ότι ο ίδιος ο πατέρας της ζήτησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να εκδοθεί το βιβλίο στα ελληνικά, για να λάβει την απογοητευτική απάντηση: "δεν είναι σωστή κίνηση"!
Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε μόλις το 1980 και μάλιστα με πρωτοβουλία Προσφυγικών Συλλόγων της Αθήνας.

Κυριάκος Λυκουρίνος